Pak saudara husband saya ada jugak bela sedikit itik. Dari situlah , bermulanya saya suka itik. Kalau tak, makan itik macam janggal sikit.
Orang Kedah ni, satu lagi , bila hari raya, diaorang suka makan ketupat cicah gulai itik.
Disini, ada sikit resipi Gulai itik:
Bahan2 n cara2:
1. Tumis bwg merah, bwg putih yg dah dihiris, sedikit daun kari, 4 sekawan(kayu manis, pelaga .cengkih n bunga lawang)
2. Tumiskan juga serbuk kari yg dah digaul dgn bwg besar(dimesin).
3. Masukkan daging itik. Biar daging itik tu serasi dgn bhn2 tumis.
4. Tambahkan garam secukup rasa.
5. Masukakan sedikit kerisik.
6. Tambahkan air bila nampak kurang.
6. Masukkan santan (saya gunakan susu cair sebagai ganti santan - nak kurangkan kolestrol kononnya).
Selamat Mencuba...
Tima kasih Kak Tuan Tanah.. :)` petang tadik pasar malam kat JURU.. terlintas plak nak makan itik kari.. dan² ada plak pacik jual itik. baru tauu.. ( mari ler beli itik kat pacik tuh..) :)
ReplyDeleteSkang neh tgh follow resepi Kak Tuan Tanah.. :)...
fuh sedap nampak...mesti try nih.
ReplyDeleteSIIP MANTAAAP.
ReplyDeleteGodd bless
ReplyDelete