Klik DapatWang $ Nuffnang kat sini sebagai sokongan kepada saya.Terimakasih...

Tuesday, July 13, 2010

Fakta menakutkan pasal marjerin

Saya dapat info ini dari e-mail kawan:

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhY_sHtqAR7uLo-bnUQFSDDIHx1BpzewYSw_fU0EN1IVOTEdTyjtrVLScEbosoO0bVmpQzLvpWbGnhSZirz92feOdG909ZFJF_7oNa27VAUHGvdJgVNxmZrOC8b6_rvYbyloL5VhCstuKM/s400/01052009566.jpg

TAHUKAH ANDA ....perbezaan antara marjerin dan mentega?
Bacalah sehingga ke akhirnya.anda tentu tertarik!

1. Kedua-duanya mempunyai jumlah kalori yang sama. Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya sebanyak 8 gram berbanding 5 gram pada marjerin.
2. Dengan memakan marjerin boleh meningkatkan penyakit jantung pada wanita sebanyak 53% berbanding memakan jumlah sama mentega, menurut Kajian Perubatan Harvard yang terbaru.
3. Memakan mentega meningkatkan penyerapan banyak nutrien lain dalam makanan.
Mentega mempunyai banyak faedah nutrisi berbanding marjerin kerana ia adalah makanan tambah nilai!
4. Mentega lebih enak berbanding marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan
lain. Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad sedangkan marjerin terhasil kurang dari 100 tahun.
5. Marjerin sangat tinggi kandungan asid
lemak Trans. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak tiga kali ganda. Ia meningkatkan kolesterol total serta LDL (kolesterol berbahaya) dan menurunkan HDL (kolesterol bagus). 6. Marjerin menaikkan risiko penyakit barah sebanyak lima kali ganda. Iamengurangkan jumlah susu badan. Ia juga merendahkan respons perta hana n tubuh serta keberkesanan insulin
semula jadi badan.

Dan ini ialah fakta yang paling membimbangkan .
INI IALAH BAHAGIAN YANG

SANGAT MENARIK! Marjerin hanya kekurangan
SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK. Fakta ini sahaja sudah cukup membuatkan saya mengelak dari memakan marjerin seumur hidup saya dan setiap barangan yang melalui proses hidrogenasi (ia bermakna hidrogen ditambah, mengubah struktur molekul bahan).
Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:
Belilah satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat

teduh.. Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:

*tiada lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya (ia

sepatutnya memberitahu sesuatu kepada anda)
*ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada nilai-nilai

nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya. Hatta satu mikroorganisma

juga tidak akan membiak atasnya. Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada

plastik.
Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti
anda?


Saya berharap agar kita memilih mentega untuk sapuan roti ataupun pelbagai hidangan untuk family kita..

Related Posts by Categories



Widget by Scrapur

2 comments:

  1. tapi sy perasan klu magerin kita xsimpan dlm peti sejuk, kulat akan tumbuh ditepi bekas magerin tu dan akan menyebbakan rasanya lain...mcm mana ble ckp xada apa yg tumbuh..konpius...

    ReplyDelete
  2. Bkan ke bila lama ..dia akan bkulat...acaner tu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Terimakasih. Sila kembali lagi...