Klik DapatWang $ Nuffnang kat sini sebagai sokongan kepada saya.Terimakasih...

Wednesday, March 21, 2012

Khasiat Daun Kucai


Salam, rasanya semua kenal dan biasa makan daun kucai. Kat belakang rumah, saya ada jugak tanam satu pasu daun kucai ni. Tu pun import dari rumah mak kat Terengganu.

Dalam kita duk letak daun kucai masa masak bihun goreng atau cucur udang, tahukah anda apa khasiat daun kucai ni.

Tahukah kawan-kawan nama saintifik bagi pokok kucai adalah allium schoenoprasum. Pokok daun kucai ini merupakan sejenis pokok sayuran yang hampir menyerupai pokok bawang dan ianya pula berasal dari lingkungan Di dalam masyarakat melayu kita amnya menggunakan daun kucai ini sebagai salah satu menu yang wajib ada bagi menyediakan menu hidangan bergoreng. Biasanya antara masakan yang sering kali digunakan didalam masakan daun kucai ini adalah kueh tiew goreng, cucur udang, jemput-jemput dan sebagainya.

Daun kucai memiliki pelbagai khasiat seperti mempunyai vitamin B, vitamin C dan karotin. Bukan itu sahaja malahan ia juga mampu untuk mengubati pelbagai jenis penyakit wanita terutama dari segi penyakit keputihan dan sakit senggugut. Bukan itu sahaja malahan ia juga dikatakan berupaya merawat darah tinggi dan membantu melancarkan sistem pembuangan najis dalam tubuh.keluarga lili.

Daun kucai mempunyai antisepetik yang tersendiri kerana ia mampu untuk membunuh kuman bakteria dalam usus di samping menjadi perangsang dalam proses pengecutan serta proses pengembangan usus. Bukan itu sahaja malahan ia juga akan melancarkan darah, sekali gus menghindarkan pembekuan darah dalam badan.

Cara rawatannya adalah dengan menumbuk daun kucai sehingga lumat dan kemudian di kacau bersama dengan air panas. Di minum pada setiap pagi. Apa pun anda dinasihatkan berjumpa dengan doktor dahulu sebelum melakukannya sendiri :)

sumber infoRelated Posts by CategoriesWidget by Scrapur

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Terimakasih. Sila kembali lagi...