Klik DapatWang $ Nuffnang kat sini sebagai sokongan kepada saya.Terimakasih...

Tuesday, February 7, 2012

Sayur kulit rambai


Salam Maulidur rasul(tak terlambat lagi rasanya) untuk semua.

Kemarin pi market Permatang Pauh, ada org jual buah rambai. Lama tak nampak buah ni. Hubby pun tanya , tahu buat sayur kulit rambai dak macam yg mak kat Terengganu suka buat. Saya kata ok, tapi sbb lama tak buat, call mak jugak untuk confirm. Saya tak sure, sayur ni org pantai timur je ke buat atau kat mana2 ada. So, since sy jarang buat, sy nak share resipi ni lah.

Sayur Kulit rambai.

Bhn2:
1. Buah rambai, dikupas kulit dan dicarik2. Isinya boleh makan le..
2. Ikan selayang - 2-3 ekor direbus.
3. Bwg besar - dipotong 4 atau 8 (kalau tak suka besar).
4. Lada hidup - dibelah n potong pjg. (sy guna lada kecil sbb stik tak de).
5. Bwg putih - 2 ulas - dipotong kecil2.
6. Santan -sy guna santan kotak segera -1/2 kotak.

Cara2:
1. Kulit rambai direbus/celur agar rasa masamnya hilang.
2. Selepas diangkat kulit rambai, kita ramas2 sedikit supaya rasa masamnya kurang.
3. Ikan yg direbus, di ambik isinya kecil2.
4. Masukkan kulit rambai, isi ikan, bwg besar, bwg putih, lada hidup dan air kedalam periuk.
5. Selepas mendidih, masukkan santan.
6. Masukan sedikit garam secukup rasa.





Related Posts by Categories



Widget by Scrapur

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Terimakasih. Sila kembali lagi...