Thursday, March 25, 2010

Puding Roti Caramel




Resipi puding ni, saya ambik dari K.Sheila. Best.. anak2 saya suka..

Ini resipi original saya ambik dari K.Sheila.

Bahan
  • 800ml susu segar (sbb tak de kat rumah, saya letak je susu cair ideal + saya bancuh susu tepung supaya cukup ~ 800 ml)
  • 3 biji telur
  • 2 sdb gula
  • 1 stk asen vanila
  • 6 keping roti
  • 1 cawan gula ( buat gula hangus nak kurang pun boleh)
Cara
  • Panaskan pegukus telebih dahulu
  • Panaskan kuali buat gula hangus
  • Dalam mangkuk satukan susu sagar + gula + telur + asen vanila di bancuh sampai sebati
  • Koyak roti masuk dlm bancuhan tadi dan pukul hinga hancur dan sekata
  • Bila gula hangus dah cair tuang dlm loyang sehinga pemukaan loyang disaluti gula hangus
  • Masukan adunan roti kedlm loyang
  • Kukus selama 30 minit
  • Bila masak sejukan telebih dahulu baru di tebalik ke dlm pingan

1 comment:

  1. Nak cuba lah resepi ni... selalu guna susu pekat, telur dan sedikit air jer... kukus

    Leh letak roti plak lepas ni :D

    ReplyDelete